F.A.Q. (Frequently Asked Questions)


 
Q: Czy grille gazowe są drogie w eksploatacji? 
A: Nie. Gaz jest tańszym paliwem od węgla drzewnego lub brykietu. Starcza na bardzo długie użytkowanie.
Dodatkowo jest łatwo dostepny przez 24h na dobę- do nabycia na stacjach benzynowych (np. BP).
 
 
Q: Czy grillowanie na węglu drzewnym jest bezpieczne dla zdrowia? 
A: Należy stosować tylko węgiel drzewny od zaufanego dostawcy, który pozyskuje paliwo z kontrolowanego źródła. Aby nie dopuścić do skażenia potraw nalezy odczekać aż węgiel pokryje się warstwą szarego popiołu, przed wyłożeniem potraw na ruszt. 
 
Q: Wypalił / zagubił mi się ruszt. Czy muszę kupować nowy grill? 
A: Wiekszość producentów zapewnia zapasowe ruszty do nabycia jako części zamienne. Problemem może być, gdy dany grill nie jest dostępny w ofercie. W serwisach internetowych można znaleźć oferty localnych zakładów produkujących ruszty z prętów nierdzewnych pod dany wymiar. 
 
Q: Czy grilla można używać w pomieszczeniu? 
A: Grille węglowe i gazowe przeznaczone sa do użytku wyłącznie w otwartej przestrzeni. Natomiast grille elektryczne używać można w pomieszczeniach oraz wybrane modele- również w ogrodzie. 
 
Q: Grill to pomysł wyłacznie na lato? 
A: Nie. Coraz bardziej popularne jest używanie grilla również w innych porach roku. Pod zadaszeniem można z powodzeniem grillować wiosna oraz jesienią. Uznanie zyskują też zimowe wypady z grillem przenośnym. 
 
Q: Warstwa lakieru po wewnętrznej stronie pokrywy łuszczy się. 
A: Pokrywa grilla Weber® nie jest lakierowana, dlatego też lakier nie może się łuszczyć. Może jednak się zdarzyć, ze przy intensywnym korzystaniu z grilla i tylko sporadycznym czyszczeniu po wewnętrznej stronie pokrywy osadzą się, tworząc owalny wzór, opary tłuszczu, które stopniowo ulegają karbonizacji pod wpływem wysokiej temperatury. Z czasem osad ten zaczyna się łuszczyć-jest to reakcja podobna do tej, jaka zachodzi w samoczyszczącym piekarniku. Laik mógłby sądzić, zeodpryskuje emalia. Jednak warstwa emalii porcelanowej wypalana przez nas w bardzo wysokiej temperaturze może odpryskiwać wyłącznie w przypadku uszkodzenia w wyniku uderzenia.
Błyszczące na zewnątrz, a matowe w środku płaty tłuszczu są nieszkodliwe, jednak niezbyt apetyczne. Zalecamy klientowi- nie krytykując przy tym ewidentnego braku pielęgnacji-oczyszczenie przed grillowaniem luźnych części szczotką mosiężną i sporadyczne mycie cieplej, ale nie gorącej, pokrywy ręcznikiem papierowym i łagodnym płynem do mycia naczyń w celu uniknięcia dalszego osadzania się tłuszczu.
Zazwyczaj zjawisko to nie występuje na wewnętrznych krawędziach pokrywy, ponieważ nie osiągają one tak wysokiej temperaturyjakjej środek. Opary tłuszczu mogą się jednak osadzać na krawędziach bocznych, a nawet ściekać na dno. Aby tego uniknąć, krawędzie wewnętrzne należy regularnie myć.
 
 
Q: Nie działa zapalniczka grilla gazowego (Weber). 
A: 1 Upewnij się, że klient czeka wystarczająco długo, aż gaz wpłynie do komory gazu-2 do 3 sekund - zanim naciśnie przycisk zapalniczki.
2 Czy po naciśnięciu przycisku zapalniczki słyszy kliknięcie? Jeśli nie, przycisk mógł przesunąć się w ramie i należy go ponownie umieścić w mniejszym kółku wzdłużnego otworu. Po umieszczeniu przycisku w odpowiedniej pozycji nakrętkę zabezpieczającą dokręcić ręcznie, a następnie dociągnąć kluczem o ćwierć obrotu.
3 Jeśli przycisk zapalniczki jest uszkodzony (pęknięty/złamany), ze względów bezpieczeństwa prosimy o jego wymianę.
4 Upewnić się, że białe i czarne przewody zapłonowe są prawidłowo podłączone do zapalniczki i przyłączy w komorze grilla.
5 Sprawdzić, czy głowica białej elektrody ceramicznej (do której podłączone są przewody zapłonowe) wystaje z komory grilla ok. 1,25 cm, a metalowa płytka pod głowicą jest wygięta pod kątem 45 stopni. Ma to na celu zagwarantowanie, że iskra wytworzy się w komorze zapłonowej a nie poza komorą grilla.
6 Jeśli problem nadal występuje, sprawdzić ustawienie zasuwy wentylacyjnej na przedniej rurze palnika. Zasuwa wentylacyjna znajduje się na przy otworze ssącym po prawej stronie palnika i musi być otwarta na 7 mm.
 
 
Q: Z instalacji nie płynie gaz. 
A: Częściej niż się przypuszcza nie można zapalić grilla z powodu braku gazu. Po prostu zapomina się go odpowiednio wcześniej kupić. Jeśli zanotowano ciężar pustej butli, korzystając z dobrej wagi można - nie precyzyjnie, lecz w przybliżeniu - stwierdzić, czy w butli jest jeszcze gaz. Pełna 11 kg butla gazowa wystarcza przeciętnie na ok. 24 godziny grillowania. Jeśli butla gazowa jest pełna, sprawdzić, czy wąż nie jest załamany. Jeśli gaz nadal nie płynie, zlecić kontrolę regulatora ciśnienia. 
 
Q: Szyny aromatyzujące Flavorizer® i ruszt grilla rdzewieją (Weber). 
A: Szyny aromatyzujące Flayonzer® znajdują się bezpośrednio w obszarze płomienia gazowego i stają się bardzo gorące. Wysokotemperaturowa warstwa emalii tych szyn i rusztów jest niezwykle trwała. Jednak w miarę upływu czasu intensywne działanie płomienia o wysokiej temperaturze, a zwłaszcza kapiące, zwierające kwasy soki z mięsa i warzyw powodują naruszenie i chropowacenie emalii. Nie jest to zjawisko szkodliwe dla zdrowia i nie wpływa negatywnie na działanie grilla.
Szyny aromatyzujące Flayorizer® są źródłem ciepła podobnym do kamieni lawowych lub ceramicznych stosowanych w innych grillach. Nawet gdy zaczynają rdzewieć funkcjonują prawidłowo i moznaje stosować bez zastrzeżeń. Jeśli jednak przerdzewieją i zrobią się w nich dziury, nalezyje wymienić. Z biegiem czasu emalia staje się krucha, lecz szyny działają bez problemu przez lata. Szyny aromatyzujące Flayonzer® wytrzymują bardzo wiele, zanim zajdzie konieczność ich wymiany. Klient powinien jednak wychodzić z założenia, zejako części zuzywalne nalezyje wymieniać w ramach normalnej konserwacji.
Ruszty grilla wytrzymują dłużej, ponieważ nie są narażone na bezpośrednie działanie płomienia gazowego. Ruszty emaliowane zaczynają rdzewieć najpierw od dołu, ponieważ znajduje się on najbliżej płomieni. Gdy rdza przejdzie na górną stronę i będzie miała kontakt z grillowanym produktem, ruszty należy wymienić.
Dokładny okres gwarancji jest podany w aktualnym katalogu. Części, które przepalą się lub przerdzewieją w okresie gwarancji, są przez nas wymieniane bezpłatnie. Rdzewiejące miejsca są jednak normalnymi oznakami zużycia i nie upoważniają do roszczeń gwarancyjnych.
 
 
Q: W ramie grilla Weber® brakuje otworów. 
A: W razie potrzeby przeszkoleni pracownicy firmy Weber® mogą telefonicznie pomóc klientowi w montażu. W ten sposób można stwierdzić, czy któraś z części została ewentualnie nieprawidłowo zamontowana. Często wystarczy po prostu element ramy obrócić lub umieścić w innym miejscu. 
 
Q: Na pokrywie grilla pojawiły się plamy dymne. 
A: Na spoinach pokrywy (w których emalia lub stal szlachetna łączy się z odlewem aluminiowym) mogą tworzyć się plamy dymne. Mają one czerwono-brązowy kolor, a klient zazwyczaj myśli, ze to rdza. Jest to normalne zjawisko występujące w nowych grillach. Plamy te można ostrożnie usunąć gąbką do szorowania. Najpóźniej po jednym sezonie grillowym plamy te przestają się tworzyć. 
 
Q: Zawór redukcyjny wydaje brzęczący dźwięk. 
A: Niekiedy zawór redukcyjny lub rozdzielacz wydają dźwięki podobne do »brzęczenia« lub »gwizdania«. Jeśli nie czuć przy tym ulatniającego się gazu, jest to zjawisko normalne i zależy od warunków panujących w otoczeniu. Warunki, które mogą powodować ten dźwięk, to: temperatura, stopień napełnienia butli gazowej, ciśnienie i wilgotność powietrza. Dźwięk ten nie oznacza niebezpieczeństwa i zależy od warunków pogodowych. 
 
Q: W jaki sposób czyścić ruszty grilla i szyny aromatyzujące Flayorizer®? 
A: W celu oczyszczenia tych części ustawić wszystkie palniki na ok. 1o minut na »HIGH«, aby spalić
cząstki. Gdy ostygną, ale są jeszcze ciepłe, szyny i ruszty oczyścić szczotką ze stali szlachetnej lub mosiądzu. Nie należy myć tych części w zmywarce, ponieważ przypalone cząstki mogą zatkać odpływ.
Nie należy ich także wkładać do samoczyszczącego piekarnika, ponieważ może przy tym wytworzyć się gęsty dym, który nie ma ujścia. Ponadto samoczyszczący piekarnik czyści tylko
swoje ścianki, a nie włożone do niego przedmioty.
Zachować ostrożność, stosując chemiczne środki czyszczące do grilla: niektóre produkty
uszkadzają emalię i przebarwiają aluminium.
 
 
Q: Jak korzystać z termometru grilla gazowego? 
A: Termometr zamontowany w pokrywie wskazuje temperaturę w komorze grilla. Jeśli grill jest wyposażony w wyjmowany termometr, w celu sprawdzenia temperatury w środku grillowanego produktu włożyć końcówkę urządzenia w najgrubsze miejsce mięsa - uwaga, nie dotykać kości -i odczytać wartość, gdy wskaźnik zatrzyma się. Następnie ponownie umieścić termometr w pokrywie. Nie wolno zostawiać go w mięsie, gdy pokrywa jest zamknięta. 
 
Q: Grill jest bardzo gorący. 
A: Na początku używania grilla temperatura jest nieco wyższa niż zwykle.
W nowym grillu wewnętrzna strona posiada mocno błyszczącą, odbijającą ciepło powierzchnię. Do czasu, gdy się ona przyciemni, z powodu odbicia ciepła temperatura w grill u może być wyższa niż zwykle o 4° do 1o°C.
 
 
Q: Czy zawsze powinienem grillować z zamkniętą pokrywą? 
A: Grillowanie z zamkniętą pokrywą zapewnia jednolite równomiernie cyrkulujące ciepło. Nawet przy przysmażaniu mięsa pokrywa powinna być zamknięta. 
 
Q: Produkty smażą się nierównomiernie na grillu gazowym -jedna strona jest bardziej gorąca od drugiej. 
A: Gdy grill całkowicie ostygnie, wyjąć szyny aromatyzujące Flavorizer®, zapalić palniki i obserwować obraz płomienia. Opis idealnego płomienia można znaleźć w instrukcji montażu i obsługi. Gdy nie we wszystkich palnikach płomień pali się równomiernie, prawdopodobnie wnętrze rury palnika jest zablokowane. Należy wtedy oczyścić wnętrze palnika i/lub odblokować dysze gazu.
Z uwagi na szczeliny zapłonowe na rurach palnika prawa strona grilla może być ew. cieplejsza o 4°C. Gdy cieplejsza jest lewa strona, prawdopodobnie wiatr skierował płomień wzdłuż rury. Obrócić grill o 90° lub ustawić go w miejscu osłoniętym przed wiatrem.
 
 
Q: Grill został dostarczony bez przegród do węgla. 
A: Przegrody do węgla nie wchodzą w zakres dostawy wszystkich grilli, możnaje natomiast nabyć dodatkowo. Metodą pośrednią można grillować także bez przegród na węgiel. W tym celu miskę ociekową z aluminium umieścić na środku rusztu na węgiel i ułożyć brykiety po obu stronach miski. 
 
Q: Zdjąłem kołpaki kół grilla węglowego i teraz się one nie trzymają. 
A: Kołpaki to małe czarne części, które nabija się, aby zamocować koła. Nie należy ich potem zdejmować. Jeśli się to zrobi, sprężyna przytrzymująca nie będzie działać i należy zamówić nowe kołpaki. Na wszelki wypadek -jeśli przy montażu zdarzy się jakieś »nieszczęście« - zawsze dołączamy trzy kołpaki (jeden jest dodatkowy).