Wbrew pozorom tradycja wspólnego spędzania czasu przy sporz±dzaniu potraw na wolnym powietrzu ma w Polsce bardzo dług± historię. Prekursorem grilla, który dotarł do naszego kraju na przełomie lat 80 i 90-tych były tracycyjne majówki i ogniska w plenerze. Upowszechnie się w Polsce sklepów dużej sprzedaży, wprowadziło m.in. grill jako przedmiot handlu, kreuj±c jednocze¶nie nowy styl spędzania wolnego czasu. Grille stacjonarne trafiły też do ogrodów jako element ich stałego wyposażenia. |
Stacjonarny grill ogrodowy, gazowy b±dĽ węglowy to nie tylko urz±dzenie do przygotowania potraw ale i ważne miejsce spotkań. Doskonałym pomysłem na letnie wieczory jest impreza towarzyska przy grillu, który staje się nie tylko metod± przygotowania niezbędnego posiłków ale i stylem zabawy. Wieczorami grill wprowadza do ogrodu przyjemne ciepło, sprzyjaj±c integracji uczestników. |
Moda na grilla (barbecue) przybyła do nas ze Stanów Zjednoczonych (pierwszy grill kulisty stworzony przez założyciela firmy Weber George’a Stephena w 1952 roku) i cały czas podlega zmianom: miejsce tanich, jednosezonowych grilli węglowych zajmuj± powoli droższe modele, które lepiej pasuj± do zadbanego domu i ogrodu. Nadchodzi też moda na grille gazowe, które s± bardziej niezawodne i łatwiejsze w eksploatacji. |
Zmian nie ominęły również grille biwakowe. Zamiast jednorazowych, tanich grilli z Dalekiego Wschodu, coraz czę¶ciej spotyka się grille walizkowe i przeno¶ne, które bez trudu można zabrać do bagażnika samochodu na wypad za miasto. |
Wbrew pozorom grillowanie nie musi ograniczac się do sezonu letniego. Grill równie łatwo rozpalimy zim±, koncentruj±c wokół siebie towarzystwo. |