Węgiel drzewny jest wprawdzie tańszy w zakupie, lecz pali się również krócej. Małe kawałki sprzyjaj± powstawaniu lotnego popiołu, który może zaburzać smak potraw. Cyrkulacja gor±cego powietrza nie jest równomierna: na pocz±tku pali się silnie a potem słabo. Węgiel drzewny szybko za to zapala się. |
Nieco droższy wagowo, lecz łatwiejszy w użyciu i mniej pylisty jest brykiet z węgla drzewnego, charakteryzuj±cy się też większ± kaloryczno¶ci±. Dobrej jako¶ci brykiet zapewnia grillowanie do 4 godzin! Brykiet jest szczególnie polecany do stosowania w grillach, które posiadaj± ruszt węglowy, gdyż nie przesypuje się przez niego do popielnika dopóki nie wypali się. |
|
Do rozpalenia węgla drzewnego najwygodniej użyć jest podpałek: płynnej parafinowej lub stałej: z preparowanej pływy paĽdzierzowej b±dĽ kerozinowej. Płynne s± łatwiejsze w użyciu - wystarczy polać równomiernie ułożony węgiel drzewny niewielk± ilo¶ci± podpałki i zapalić. Podpałki stałe s± bardziej kłopotliwe- najpierw zapalamy kilka kawałków podpałki i czekamy, aż się rozpali, a następnie układamy na niej węgiel drzewny. Po rozpaleniu musimy uzupełnić węgiel do optymalnej wysoko¶ci, zwykle równej połowie objęto¶ci misy. Niektóre modele grilla wyposażone s± w podnoszon± czę¶ć rusztu na potrawy aby można było uzupełnić paliwo bez konieczno¶ci zdejmowania całego rusztu. |
Doskonałym sposobem rozpalania, bez porażek, jest użycie rozpalacza kominowego. |
Napełnić komin do rozpalania brykietami. |
Na ruszt położyć 3-4 kostki podpałki i je zapalić. |
Komin do rozpalania postawić bezpo¶rednio nad zapalon± podpałk±. |
Zaczekać ok 30 minut aż wszystkie brykiety zaczn± się żarzyć i pokryj± się jasnym popiołem. Przez cały okres rozpalania nie jest potrzebne wykonywanie jakichkolwiek czynno¶ci przez użytkownika. |
Wyrzucić rozżarzone brykiety na ruszt na węgiel, otworzyć system wentylacyjny w popielniku i odpowietrznik górny, ustawić ruszt, zaczekać chwilę aż ruszt się rozgrzeje. |
Rozpalenie grilla przeważnie trwa kilkadziesi±t minut, aby je przyspieszyć można zastosować miech lub dmuchawę napędzan± bateri±. |
Bezpo¶rednio przed położeniem mięsa na ruszcie warto dodać do węgla gał±zkę jałowca lub zioła, lub gotowe drewno aromatyczne, mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu. |