Zastosowanie: do potraw grillowanych do 30 minut pieczenia. Z zastosowaniem węgla: Rozłożyć jedną warstwę brykietów bezpośrednio na ruszcie węglowym, pokrywę przystawić oraz rozpalić. Grillowaną potrawę piec w temperaturze około 280 - 290st C na ruszcie grilla, przy czym po połowie czasu pieczenia jeden raz obrócić. Z zastosowaniem gazu: Wszystkie palniki włączyć, pokrywę przystawić oraz rozpalić. Grillowaną potrawę piec w temperaturze około 280 - 290st C na ruszcie grilla, przy czym po połowie czasu pieczenia jeden raz obrócić (np. steki). Zalety: Dzięki zamkniętej pokrywie gorąca temperatura odbija się i jest skierowana na pieczoną potrawę. To skraca proces pieczenia a grillowana potrawa pozostaje soczysta i delikatna. Dzięki zamkniętej pokrywie dostaje się mniej tlenu do grilla. Tłuszcz spadający na rozżarzone węgle nie może się zapalić. Grillowana potrawa nie pali się. |
Metoda bezpośrednia przy zdjętej pokrywie. |
Zastosowanie: do potraw grillowanych powyżej 30 minut pieczenia. Z zastosowaniem węgla: Węgiel drzewny lub brykiety ułożyć z boku za pomocą uchwytów lub koszy na węgiel drzewny. Tackę na skropliny postawić na środku rusztu węglowego, przystawić pokrywę, grillowaną potrawę piec w temperaturze około 180 - 200st C na środku rusztu grilla nad tacką na skropliny. Z zastosowaniem gazu: Środkowy palnik po rozgrzaniu wyłączyć, zamknąć pokrywę, grillowaną potrawę piec w temperaturze około 180 - 200st C na ruszcie grilla bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem. |
Grillowanie metodą pośrednią z użyciem stojaków do kurczaka (możliwość nasączenia piwem). |
Korytka służące do oddzielenia węgla przy metodzie pośredniej, pośrodku tacka na tłuszcz. W niektórych grillach na wyposażeniu znajdują się druciane przegrody mocowane do prętów rusztu węglowego. |
Jest to kombinacja metody bezpośredniej i pośredniej. Połowa paleniska jest wypełniona mocno rozgrzanymi brykietami a na drugiej połowie kładziemy aluminiową tackę. Temperaturę reguluje się poprzez system otwarcia popielnika i ilość brykietów. |
Innym sposobem przygotowywania potraw na grillu jest użycie woka. Pasuje do dużych grilli. Wstawia się go bezpośrednio na żar, po zdjęciu rusztu na potrawy. |
Umożliwia pieczenia ciasta, w tym pizzy. W handlu dostepne są okrągłe i prostokątne kamienie do pizzy pasujące do duzych grilli (57cm). Brykiety należy rozłożyć koliście wokół paleniska. Kamień należy nagrzać przed nałożenieniem ciasta. |
Żeliwna płyta umożliwia smażenie warzyw, owoców morza a nawet jajek! |
Po zakończeniu grillowania na ruszcie, można wykorzystać pozostały żar do tradycyjnego pieczenia ziemniaków. Ziemniaki owijamy w folię i wrzucamy do żaru (nie może być to otwarty ogień). |