Metody grillowania 

Przy zdjętej pokrywie potrawy opiekane są zawsze od dołu.
Założona pokrywa umożliwia pieczenie potraw (metoda bezpośrednia) bądź opiekanie za pomocą strumienia cyrkulującego powietrza (metoda pośrednia). Istnieje również kombinacja powyższych metod nazwana 50/50.




Metody grillowania  / 2009-03-11 : 00:29:46 

Metody grillowania


- metoda bezpośrednia

Metody grillowania  / 2009-03-10 : 12:29:46 

Metody grillowania
Zastosowanie: do potraw grillowanych do 30 minut pieczenia.

Z zastosowaniem węgla:
Rozłożyć jedną warstwę brykietów bezpośrednio na ruszcie węglowym, pokrywę przystawić oraz rozpalić.
Grillowaną potrawę piec w temperaturze około 280 - 290st C na ruszcie grilla, przy czym po połowie czasu pieczenia jeden raz obrócić.

Z zastosowaniem gazu:
Wszystkie palniki włączyć, pokrywę przystawić oraz rozpalić. Grillowaną potrawę piec w temperaturze około 280 - 290st C na ruszcie grilla, przy czym po połowie czasu pieczenia jeden raz obrócić (np. steki).

Zalety:
Dzięki zamkniętej pokrywie gorąca temperatura odbija się i jest skierowana na pieczoną potrawę. To skraca proces pieczenia a grillowana potrawa pozostaje soczysta i delikatna.
Dzięki zamkniętej pokrywie dostaje się mniej tlenu do grilla. Tłuszcz spadający na rozżarzone węgle nie może się zapalić. Grillowana potrawa nie pali się.
 


Metody grillowania  / 2009-03-10 : 00:29:46 

Metody grillowania
Metoda bezpośrednia przy zdjętej pokrywie. 


- metoda pośrednia:

Metody grillowania  / 2009-03-09 : 00:29:46 

Metody grillowania
Zastosowanie: do potraw grillowanych powyżej 30 minut pieczenia.

Z zastosowaniem węgla:
Węgiel drzewny lub brykiety ułożyć z boku za pomocą uchwytów lub koszy na węgiel drzewny. Tackę na skropliny postawić na środku rusztu węglowego, przystawić pokrywę, grillowaną potrawę piec w temperaturze około 180 - 200st C na środku rusztu grilla nad tacką na skropliny.

Z zastosowaniem gazu:
Środkowy palnik po rozgrzaniu wyłączyć, zamknąć pokrywę, grillowaną potrawę piec w temperaturze około 180 - 200st C na ruszcie grilla bezpośrednio nad wyłączonym palnikiem.
 


Metody grillowania  / 2009-03-08 : 00:29:46 

Metody grillowania
Grillowanie metodą pośrednią z użyciem stojaków do kurczaka (możliwość nasączenia piwem). 


Metody grillowania  / 2009-03-07 : 00:29:46 

Metody grillowania
Korytka służące do oddzielenia węgla przy metodzie pośredniej, pośrodku tacka na tłuszcz. W niektórych grillach na wyposażeniu znajdują się druciane przegrody mocowane do prętów rusztu węglowego. 


Metoda 50/50

Jest to kombinacja metody bezpośredniej i pośredniej. Połowa paleniska jest wypełniona mocno rozgrzanymi
brykietami a na drugiej połowie kładziemy aluminiową
tackę. Temperaturę reguluje się poprzez system otwarcia popielnika i ilość brykietów.
 


Wok

Metody grillowania  / 2009-03-06 : 00:29:46 

Metody grillowania
Innym sposobem przygotowywania potraw na grillu jest użycie woka. Pasuje do dużych grilli. Wstawia się go bezpośrednio na żar, po zdjęciu rusztu na potrawy. 


Kamień do pizzy

Metody grillowania  / 2009-03-05 : 00:29:46 

Metody grillowania
Umożliwia pieczenia ciasta, w tym pizzy.
W handlu dostepne są okrągłe i prostokątne kamienie do pizzy pasujące do duzych grilli (57cm).
Brykiety należy rozłożyć koliście wokół paleniska. Kamień należy nagrzać przed nałożenieniem ciasta.
 


Płyta

Metody grillowania  / 2009-03-04 : 00:29:46 

Metody grillowania
Żeliwna płyta umożliwia smażenie warzyw, owoców morza a nawet jajek! 


Pieczenie w żarze

Metody grillowania  / 2009-03-03 : 00:29:46 

Metody grillowania
Po zakończeniu grillowania na ruszcie, można wykorzystać pozostały żar do tradycyjnego pieczenia ziemniaków. Ziemniaki owijamy w folię i wrzucamy do żaru (nie może być to otwarty ogień). 
[ top ]