Posmarowanie przed grillowaniem lekko rozgrzanego rusztu olejem jadalnym lub olejem z oliwek uchroni mięso i inne potrawy od przylegania do rusztu. |
Po grillowaniu usun±ć duże pozostało¶ci z akcesoriów i z rusztu grilla. Umyć akcesoria za pomoc± wody z kuchennym ¶rodkiem myj±cym. Wytrzeć do sucha ¶ciereczk±. |
Do dogaszania grilla węglowego nie używaj wody, gdyż nagłe oziębienie może zniszczyć elementy grilla i spowodować korozję. Nie wyrzucaj z grilla gor±cego popiołu, gdyż może zapalić trawę lub spowodować poparzenia. Po ostygnięciu zdejmij ruszt na potrawy i oczy¶ć podobnie do czyszczenia akcesoriów. Je¶li do rusztu przywarły resztki potraw- usuń je delikatnie za pomoc±drewnaniej łopatki b±dĽ szczotk± mosiężn±. Następnie usuń za pomoc± łopatki popiół. na zakończenie umuj zewnetrzne czę¶ci grilla za pomoca letniej wody ze kuchennym ¶rodkiem myj±cym. Wytrzyj do sucha za pomoc± ¶ciereczki. |
Po grillowaniu usun±ć duże pozostało¶ci z rusztu grilla. Następnie wszystkie palniki grilla ustawić na najwyższy płomień. Zamkn±ć pokrywę - teraz spal± się wszystkie resztki na ruszcie grilla oraz na szynach palnika. Je¶li już żaden dym nie wydostaje się z boku grilla, oznacza to, że skończyło się „wypalanie”. Teraz należy otworzyć pokrywę oraz wyczy¶cić ruszt grilla za pomoc± szczotki mosiężnej. Najlepiej jeszcze ciepł± pokrywę, w zależno¶ci od stopnia zabrudzenia, wyczy¶cić wod± z niewielk± ilo¶ci± ¶rodka myj±cego. |
Je¶li grill wyposazony jest w szyny aromatyczne (umieszczone nad palnikiem) czy¶cimy je sporadycznie również mosiężn± szczotk± na gor±co. Podobnie oczyszczamy komorę grilla. |
Lejek do łapania tłuszczu po każdym grillowaniu sprawdzić oraz tak samo, jak wyżej opisano, wyczy¶cić. Na tacce do wyłapywania tłuszczu nigdy nie może być tłuszczu. W przypadku grillowania potraw o dużej zawarto¶ci tłuszczu powinna ona być stale kontrolowana oraz opróżniana. |