Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell±

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-28 : 20:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym
Na 4 porcje

Składniki ciasta:
Drożdże ¶wieże 1/2 kostki
Ciepła woda 140 ml
M±ka pszenna 280 g
Oliwa z oliwek 5 g
Cukier 5 g
Sól 5 g

Składniki sosu:
Pomidory pelatti 100 g
Oregano 1/2 łyżeczki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Cukier, sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki dania:
Pomidorki koktajlowe 28 sztuk
¦wieża mozarella 4 kulki
Mozarella żółta 100 g
Pesto bazyliowe 10Og (¶wieża bazylia 15 g,
oliwa z oliwek 60 ml, czosnek 1 z±bek, parmezan 10 g,
orzechy piniowe lub włoskie 10 g, sól).

Czas przygotowania: 30 minut
Rodzaj grilla: gazowy Genesis E 320
Metoda grillowania: po¶rednia, na kamieniach do pizzy,
mocno rozgrzany grill

Czas grillowania: około 15-20 minut
Akcesoria pomocnicze:kamień do pizzy, prostok±t 44 x 30cm, łopata do pizzy, pędzelek silikonowy, blender, miska, łyżka metalowa, ¶ciereczk±, wałek, nóż, deska do krojenia, tarka do sera.
 Metoda wykonania dania:
W metalowej misce ł±czymy drożdże z cukrem, sol± i odrobin± m±ki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostał± wodę, m±kę i oliwę z oliwek. Mieszamy na jednolit± i
elastyczn± masę, przykrywamy ¶ciereczk± i odkładamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Metoda wykonania sosów:
Przygotowujemy sos pomidorowy dusz±c w rondlu na oliwie z oliwek zmiksowane pomidory pelatti z cukrem, sol± i oregano. Przygotowujemy też pesto z wyżej wymienionych składników, miksuj±c je na zimno ze sob±. Wyro¶nięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w misce, dzielimy na cztery porcje, formujemy kulki i rozwałkowujemy na okr±gły placek. Smarujemy go lekko sosem pomidorowym i układamy na każdej pizzy po czterna¶cie połówek pomidorków koktajlowych i równomiernie rozkładamy plasterki ¶wieżej mozarelli. Posypujemy cało¶ć dniewielk± ilo¶ci± tartej mozarelli i układamy na wcze¶niej rozgrzanych kamieniach do grillowania pizzy. Grillujemy,a następnie przekładamy na talerz i polewamy pesto bazyliowym. Kroimy jak tort na 8 kawałków.


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-28 : 08:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-27 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-26 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-25 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-24 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-23 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym


Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  / 2010-03-22 : 19:31:22 

Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym
Bomba lodowa z grilla  Kurczak po kreolsku wędzony na miodowym piwie  Ryż z wanili± 
Bułki z suszonymi pomidorami  Kurczak w rozmarynie  Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette 
Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami, bazyli± i kaparami  New York Strip Steak  Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki 
Figi z mozzarell± di bufala  Ouesadilla z podwędzanymi ¶wieżymi kiełbaskami Chorizo. serem Cheddar i grillowanymi pieczarkami  Warzywa z woka 
Filety kurczaka w tymianku  Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  Żeberka w marynacie  
Jabłka zapiekane w pergaminie z syropem miodowym, bakaliami i cynamonem  Pomarańczowy sos BBQ   
Krewetki chilli  Rożno z owocami   

[ top ]