Na 4 porcje Składniki ciasta: Drożdże ¶wieże 1/2 kostki Ciepła woda 140 ml M±ka pszenna 280 g Oliwa z oliwek 5 g Cukier 5 g Sól 5 g Składniki sosu: Pomidory pelatti 100 g Oregano 1/2 łyżeczki Oliwa z oliwek 2 łyżki Cukier, sól i pieprz do smaku Pozostałe składniki dania: Pomidorki koktajlowe 28 sztuk ¦wieża mozarella 4 kulki Mozarella żółta 100 g Pesto bazyliowe 10Og (¶wieża bazylia 15 g, oliwa z oliwek 60 ml, czosnek 1 z±bek, parmezan 10 g, orzechy piniowe lub włoskie 10 g, sól). Czas przygotowania: 30 minut Rodzaj grilla: gazowy Genesis E 320 Metoda grillowania: po¶rednia, na kamieniach do pizzy, mocno rozgrzany grill Czas grillowania: około 15-20 minut Akcesoria pomocnicze:kamień do pizzy, prostok±t 44 x 30cm, łopata do pizzy, pędzelek silikonowy, blender, miska, łyżka metalowa, ¶ciereczk±, wałek, nóż, deska do krojenia, tarka do sera. | Metoda wykonania dania: W metalowej misce ł±czymy drożdże z cukrem, sol± i odrobin± m±ki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostał± wodę, m±kę i oliwę z oliwek. Mieszamy na jednolit± i elastyczn± masę, przykrywamy ¶ciereczk± i odkładamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Metoda wykonania sosów: Przygotowujemy sos pomidorowy dusz±c w rondlu na oliwie z oliwek zmiksowane pomidory pelatti z cukrem, sol± i oregano. Przygotowujemy też pesto z wyżej wymienionych składników, miksuj±c je na zimno ze sob±. Wyro¶nięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w misce, dzielimy na cztery porcje, formujemy kulki i rozwałkowujemy na okr±gły placek. Smarujemy go lekko sosem pomidorowym i układamy na każdej pizzy po czterna¶cie połówek pomidorków koktajlowych i równomiernie rozkładamy plasterki ¶wieżej mozarelli. Posypujemy cało¶ć dniewielk± ilo¶ci± tartej mozarelli i układamy na wcze¶niej rozgrzanych kamieniach do grillowania pizzy. Grillujemy,a następnie przekładamy na talerz i polewamy pesto bazyliowym. Kroimy jak tort na 8 kawałków. |