Na 4 porcje Składniki dania: Kaszka kukurydziana 120 g Woda 500 ml Parmezan 3 łyżki Sól i ¶wieżo mielony pieprz do smaku Olej do smarowania blachy Cukinia 100 g Bakłażan 100 g Papryka (trzy kolory) 200 g Pieczarki 50 g Pomidor 100 g Cebula czerwona 100 g Marynata: olej, sok z cytryny, sól i ¶wieżo mielony pieprz Składniki sosu: Oliwa z oliwek 50 ml Sok z cytryny 20 ml ¦wieża kolendra 1 łyżka ¦wieża mięta 1 łyżka Natka pietruszki 1 łyżka Owocowy ocet balsamiczny 1 łyżka Sól i ¶wieżo mielony pieprz do smaku Czas przygotowania: polenta - 30 minut, warzywa - 10 minut, sos - 10 minut. Rodzaj grilla: węglowy Performer Metoda grillowania:bezpo¶rednia Czas grillowania: około 10 minut Akcesoria pomocnicze: blacha, arkusz pergaminu, garnek żeliwny, łyżka metalowa, pędzelek silikonowy, plastikowa szpachelka, nóż, deska do krojenia, miska, blender. | Metoda wykonania dania: Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mieszaj±c aż do znacznego zgęstnienia i odchodzenia polenty od ¶cianek naczynia. Pod koniec gotowania dosypać parmezan, jeszcze chwilę gotować. Polentę wylać z garnka na blachę wyłożon± pergaminę i wysmarowan± olejem. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać górę polenty. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia (najlepiej polentę przygotować poprzedniego dnia. Warzywa oczy¶cić. Paprykę pokroić na ćwiartki, pomidory i cebulę na pół, cukinię i bakłażana na plastry a z pieczarek usun±ć ogonki. Zamarynować i grillować bezpo¶rednio nad żarem. Po zdjęciu z grilla i wystudzeniu pokroić warzywa z paski. Metoda wykonania sosu: Z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego, soli i pieprzu, miksuj±c wszystkie składniki, przygotować sos. Gdy już będzie gotowy dodać drobno pokrojone ¶wieże zioła i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do metalowej miski i wymieszać razem z sosem. Polentę wyłożyć na deskę i wyci±ć cztery trójk±ty. Na rozgrzany i posmarowanym olejem grill ułożyć trójk±ty polenty i zgrillować z obydwu stron. Polentę ułożyć na talerzu na sałatce z warzyw grillowanych. Udekorować listkami ¶wieżych ziół. |