Sałatka z grillowanej polenty, grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette  / 2010-03-28 : 19:46:41 

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette
Na 4 porcje

Składniki dania:
Kaszka kukurydziana 120 g
Woda 500 ml
Parmezan 3 łyżki
Sól i ¶wieżo mielony pieprz do smaku Olej do smarowania blachy
Cukinia 100 g
Bakłażan 100 g
Papryka (trzy kolory) 200 g
Pieczarki 50 g
Pomidor 100 g
Cebula czerwona 100 g
Marynata: olej, sok z cytryny, sól i ¶wieżo mielony pieprz

Składniki sosu:
Oliwa z oliwek 50 ml
Sok z cytryny 20 ml
¦wieża kolendra 1 łyżka
¦wieża mięta 1 łyżka
Natka pietruszki 1 łyżka
Owocowy ocet balsamiczny 1 łyżka
Sól i ¶wieżo mielony pieprz do smaku

Czas przygotowania:
polenta - 30 minut, warzywa - 10 minut, sos - 10 minut.
Rodzaj grilla: węglowy Performer
Metoda grillowania:bezpo¶rednia
Czas grillowania: około 10 minut
Akcesoria pomocnicze: blacha, arkusz pergaminu, garnek
żeliwny, łyżka metalowa, pędzelek silikonowy, plastikowa szpachelka, nóż, deska do krojenia, miska, blender.
 Metoda wykonania dania:
Do żeliwnego naczynia wlać wodę i wsypać kaszę, wodę lekko posolić. Gotować na małym ogniu stale mieszaj±c aż do znacznego zgęstnienia i odchodzenia polenty od ¶cianek naczynia. Pod koniec gotowania dosypać parmezan, jeszcze chwilę gotować. Polentę wylać z garnka na blachę wyłożon± pergaminę i wysmarowan± olejem. Rozprowadzić dokładnie i wyrównać górę polenty. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia (najlepiej polentę przygotować poprzedniego dnia.
Warzywa oczy¶cić. Paprykę pokroić na ćwiartki, pomidory i cebulę na pół, cukinię i bakłażana na plastry a z pieczarek usun±ć ogonki. Zamarynować i grillować bezpo¶rednio nad żarem. Po zdjęciu z grilla i wystudzeniu pokroić warzywa z paski.

Metoda wykonania sosu:
Z oliwy, soku z cytryny, octu balsamicznego, soli i pieprzu, miksuj±c wszystkie składniki, przygotować sos. Gdy już będzie gotowy dodać drobno pokrojone ¶wieże zioła i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełożyć do metalowej miski i wymieszać razem z sosem. Polentę wyłożyć na deskę i wyci±ć cztery trójk±ty. Na rozgrzany i posmarowanym olejem grill ułożyć trójk±ty polenty i zgrillować z obydwu stron. Polentę ułożyć na talerzu na sałatce z warzyw grillowanych. Udekorować listkami ¶wieżych ziół.


Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette  / 2010-03-27 : 18:46:41 

Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette
Bomba lodowa z grilla  Kurczak po kreolsku wędzony na miodowym piwie  Ryż z wanili± 
Bułki z suszonymi pomidorami  Kurczak w rozmarynie  Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette 
Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami, bazyli± i kaparami  New York Strip Steak  Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki 
Figi z mozzarell± di bufala  Ouesadilla z podwędzanymi ¶wieżymi kiełbaskami Chorizo. serem Cheddar i grillowanymi pieczarkami  Warzywa z woka 
Filety kurczaka w tymianku  Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  Żeberka w marynacie  
Jabłka zapiekane w pergaminie z syropem miodowym, bakaliami i cynamonem  Pomarańczowy sos BBQ   
Krewetki chilli  Rożno z owocami