Na 4 porcje Składniki dania: Krewetki „Black Tiger" (16/20) surowe w pancerzu bez głowy 16 sztuk Cytryna 1 sztuka Pieprz czarny 1/4 łyżeczki Czosnek suszony w płatkach 3 łyżki Boczek wędzony na zimno 16 cienkich plasterków Gał±zki rozmarynu (¶wieże) 16 sztuk Składniki sosu: Jogurt grecki 100 ml Jogurt naturalny 100 ml Czosnek 4 ¶rednie z±bki Ogórek ¶wieży 1 ¶rednia sztuka Mięta ¶wieża 1/2 szklanki Sól i ¶wieżo mielony pieprz Metoda grillowania: bezpo¶rednia, szaszłyki układamy bardzo blisko żaru. Czas przygotowania: 30 minut Rodzaj grilla: gazowy Q300 Metoda grillowania:bezpo¶rednia, szaszłyki układamy bardzo blisko żaru. Czas grillowania: około 10 minut Akcesoria pomocnicze: zestaw do szaszłyków, nóż, deska do krojenia, miski, wyciskarka do cytrusów, tarka, folia aluminiowa, sitko, trzepaczka, młynek do pieprzu Weber Style. | Metoda wykonania dania: Krewetki obieramy z pancerza zostawiaj±c ogonek. Nadcinamy małym nożykiem mięso po zewnętrznej stronie krewetki i usuwamy przewód pokarmowy. Marynujemy w soku z cytryny, płatkach czosnku i pieprzu. Każd± krewetkę zawijamy osobno w plaster boczku. Gał±zki rozmarynu oczyszczamy z igiełek zostawiaj±c je jedynie na szczycie na długo¶ci około 5 cm. Grubsz± czę¶ć łodygi ostrzymy nożem. Na każd± gał±zkę nakładamy po 4 krewetki. Wystaj±c± poza krewetki czę¶ć gał±zki rozmarynu, możemy owin±ć foli± aluminiow± w celu zabezpieczenia jej przed działaniem wysokiej temperatury i ognia. Grillujemy do uzyskania chrupko¶ci i zbr±zowienia boczku, jednak staramy się robić to do¶ć szybko by nie wysuszyć krewetek. Metoda wykonania sosu: Umytego ogórka przecinamy wzdłuż i łyżeczk± od herbaty usuwamy pestki. ¦cieramy ogórka na tarce o grubym oczku i przekładamy na sitko. Posypujemy tartego ogórka odrobin± soli i lekko mieszamy. Pozostawiamy na sitku nad naczyniem i czekamy aż sól zacznie działać i sok będzie skapywał do naczynia. Do większej miski przekładamy oba jogurty i wyci¶niętego przy pomocy r±k ogórka. Dodajemy pokrojone drobno listki mięty i roztarty z sol± czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku sol± i ¶wieżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Przekładamy do 4 mniejszych miseczek porcjowych i układamy na talerzu obok grillowanego szaszłyka. |