Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki  / 2010-03-28 : 19:12:59 

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki
Na 4 porcje

Składniki dania:
Krewetki „Black Tiger" (16/20) surowe w pancerzu bez
głowy 16 sztuk
Cytryna 1 sztuka
Pieprz czarny 1/4 łyżeczki
Czosnek suszony w płatkach 3 łyżki
Boczek wędzony na zimno 16 cienkich plasterków
Gał±zki rozmarynu (¶wieże) 16 sztuk
Składniki sosu:
Jogurt grecki 100 ml
Jogurt naturalny 100 ml
Czosnek 4 ¶rednie z±bki
Ogórek ¶wieży 1 ¶rednia sztuka
Mięta ¶wieża 1/2 szklanki Sól i ¶wieżo mielony pieprz

Metoda grillowania: bezpo¶rednia, szaszłyki układamy bardzo blisko żaru.
Czas przygotowania: 30 minut
Rodzaj grilla: gazowy Q300
Metoda grillowania:bezpo¶rednia, szaszłyki układamy
bardzo blisko żaru.
Czas grillowania: około 10 minut

Akcesoria pomocnicze: zestaw do szaszłyków, nóż, deska do krojenia, miski, wyciskarka do cytrusów, tarka, folia aluminiowa, sitko, trzepaczka, młynek do pieprzu Weber Style.
 Metoda wykonania dania:
Krewetki obieramy z pancerza zostawiaj±c ogonek. Nadcinamy małym nożykiem mięso po zewnętrznej stronie krewetki i usuwamy przewód pokarmowy. Marynujemy w soku z cytryny, płatkach czosnku i pieprzu. Każd± krewetkę zawijamy osobno w plaster boczku. Gał±zki rozmarynu oczyszczamy z igiełek zostawiaj±c je jedynie na szczycie na długo¶ci około 5 cm. Grubsz± czę¶ć łodygi ostrzymy nożem. Na każd± gał±zkę nakładamy po 4 krewetki. Wystaj±c± poza krewetki czę¶ć gał±zki rozmarynu, możemy owin±ć foli± aluminiow± w celu zabezpieczenia jej przed
działaniem wysokiej temperatury i ognia. Grillujemy do uzyskania chrupko¶ci i zbr±zowienia boczku, jednak staramy się robić to do¶ć szybko by nie wysuszyć krewetek.

Metoda wykonania sosu:
Umytego ogórka przecinamy wzdłuż i łyżeczk± od herbaty usuwamy pestki. ¦cieramy ogórka na tarce o grubym oczku i przekładamy na sitko. Posypujemy tartego ogórka odrobin± soli i lekko mieszamy. Pozostawiamy na sitku nad naczyniem i czekamy aż sól zacznie działać i sok będzie skapywał do naczynia. Do większej miski przekładamy oba jogurty i wyci¶niętego przy pomocy r±k ogórka. Dodajemy pokrojone drobno listki mięty i roztarty z sol± czosnek. Mieszamy i doprawiamy do smaku sol± i ¶wieżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i próbujemy. Przekładamy do 4 mniejszych miseczek porcjowych i układamy na talerzu obok grillowanego szaszłyka.


Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki  / 2010-03-28 : 06:24:27 

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki


Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki  / 2010-03-27 : 23:24:27 

Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki
Bomba lodowa z grilla  Kurczak po kreolsku wędzony na miodowym piwie  Ryż z wanili± 
Bułki z suszonymi pomidorami  Kurczak w rozmarynie  Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette 
Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami, bazyli± i kaparami  New York Strip Steak  Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki 
Figi z mozzarell± di bufala  Ouesadilla z podwędzanymi ¶wieżymi kiełbaskami Chorizo. serem Cheddar i grillowanymi pieczarkami  Warzywa z woka 
Filety kurczaka w tymianku  Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  Żeberka w marynacie  
Jabłka zapiekane w pergaminie z syropem miodowym, bakaliami i cynamonem  Pomarańczowy sos BBQ   
Krewetki chilli  Rożno z owocami   

[ top ]