Na 4 porcje Składniki sosu: Ketchup łagodny 200 ml Seler naciowy 30 g Marchew 50 g Cebula 30 g Czosnek 5 z±bków Cukier 4 łyżki Ocet z białego wina 2 łyżki Ocet spirytusowy 1 łyżka Sos Louisiana 1 łyżeczka Musztarda kremowa 1 łyżka Woda 50 ml Pomarańcze 2 sztuki Czas przygotowania i grillowania: około 45 minut Rodzaj grilla: węglowy One Touch Silver 57 SE Metoda grillowania: po¶rednia, ¶rednia temperatura Akcesoria pomocnicze: Wok One - Touch 57 cm, łyżka metalowa, deska do krojenia, nóż, cedzak, miska. | Metoda wykonania sosu: Na rozgrzanym grillu umieszczamy wok i wsypujemy do niego cukier. Mieszaj±c przygotowujemy do¶ć ciemny karmel. Następnie wlewamy wodę i ocet winny i spirytusowy i rozprowadzamy karmel. Dodajemy warzywa rozdrobnione na mniejsze kawałki i ketchup. Mieszamy od czasu do czasu. Je¶li sos zbytnio nam odparował, możemy dolać więcej wody. Po około 25 minutach wszystkie warzywa odcedzamy i hartujemy musztardę odrobin± gor±cego sosu. Wlewamy do sosu musztardę i doprawiamy Louisiana i jeszcze chwilę gotujemy. Wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry ¶cinaj±c biał± czę¶ć. Mi±ższ filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czę¶ć skóry oczyszczamy z białej czę¶ci i kroimy w drobn± julienne. Mi±ższ i pokrojon± skórkę pomarańczy dodajemy do sosu i gotujemy około 5 minut. Wok zdejmujemy z grilla. Je¶li lubimy sos o wyraĽniejszym słodszym smaku i chcemy przy¶pieszyć przygotowanie sosu, możemy zast±pić ¶wieże pomarańcze 100 g wysokogatunkowego dżemu pomarańczowego z cz±stkami owoców i skórk±. |