Pomarańczowy sos BBQ

Pomarańczowy sos BBQ  / 2010-03-28 : 19:19:29 

Pomarańczowy sos BBQ
Na 4 porcje

Składniki sosu:
Ketchup łagodny 200 ml
Seler naciowy 30 g
Marchew 50 g
Cebula 30 g
Czosnek 5 z±bków
Cukier 4 łyżki
Ocet z białego wina 2 łyżki
Ocet spirytusowy 1 łyżka
Sos Louisiana 1 łyżeczka
Musztarda kremowa 1 łyżka
Woda 50 ml
Pomarańcze 2 sztuki

Czas przygotowania i grillowania: około 45 minut Rodzaj grilla: węglowy One Touch Silver 57 SE
Metoda grillowania: po¶rednia, ¶rednia temperatura Akcesoria pomocnicze: Wok One - Touch 57 cm, łyżka metalowa, deska do krojenia, nóż, cedzak, miska.
 Metoda wykonania sosu:
Na rozgrzanym grillu umieszczamy wok i wsypujemy do niego cukier. Mieszaj±c przygotowujemy do¶ć ciemny karmel. Następnie wlewamy wodę i ocet winny i spirytusowy i rozprowadzamy karmel. Dodajemy warzywa rozdrobnione na mniejsze kawałki i ketchup. Mieszamy od czasu do czasu. Je¶li sos zbytnio nam odparował, możemy dolać więcej wody. Po około 25 minutach wszystkie warzywa odcedzamy i hartujemy musztardę odrobin± gor±cego sosu. Wlewamy do sosu musztardę i doprawiamy Louisiana i jeszcze chwilę gotujemy. Wyszorowane pomarańcze obieramy ze skóry ¶cinaj±c biał± czę¶ć. Mi±ższ filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Czę¶ć skóry oczyszczamy z białej czę¶ci i kroimy w drobn± julienne. Mi±ższ i pokrojon± skórkę pomarańczy dodajemy do sosu i gotujemy około 5 minut. Wok zdejmujemy z grilla.
Je¶li lubimy sos o wyraĽniejszym słodszym smaku i chcemy przy¶pieszyć przygotowanie sosu, możemy zast±pić ¶wieże pomarańcze 100 g wysokogatunkowego dżemu pomarańczowego z cz±stkami owoców i skórk±.


Pomarańczowy sos BBQ  / 2010-03-27 : 18:19:29 

Pomarańczowy sos BBQ


Pomarańczowy sos BBQ  / 2010-03-26 : 18:19:29 

Pomarańczowy sos BBQ
Bomba lodowa z grilla  Kurczak po kreolsku wędzony na miodowym piwie  Ryż z wanili± 
Bułki z suszonymi pomidorami  Kurczak w rozmarynie  Sałatka z grillowanej polenty i grillowanych warzyw z ziołowym winaigrette 
Drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami, bazyli± i kaparami  New York Strip Steak  Szaszłyki krewetkowe na rozmarynowych gał±zkach z greckim Tzatziki 
Figi z mozzarell± di bufala  Ouesadilla z podwędzanymi ¶wieżymi kiełbaskami Chorizo. serem Cheddar i grillowanymi pieczarkami  Warzywa z woka 
Filety kurczaka w tymianku  Pizza Caprese z pomidorami, ¶wież± mozarell± i Pesto bazyliowym  Żeberka w marynacie  
Jabłka zapiekane w pergaminie z syropem miodowym, bakaliami i cynamonem  Pomarańczowy sos BBQ   
Krewetki chilli  Rożno z owocami   

[ top ]