Na wstępie nalezy zaznaczyć, że nie ma różnic co do kraju produkcji. Grille wytwarzane w Europie, Chinach, Indiach czy w USA mogą mieć zbliżoną jakość pod warunkiem, że przestrzegane są normy produkcyjne i jakościowe. Zazwyczaj wyższa jakość wiąże się z wyższą ceną. Porównując stosunek ceny do jakości warto odpowiedzieć sobie na pytanie jakiego naprawdę grilla potrzebujemy. Natańsze grille tzw. weekendowe kosztują niewiele, jednak ich trwałość jest bardzo ograniczona. Nie prezentują się dobrze co ogranicza ich zastosowanie w przypadku organizowania imprez we własnym ogrodzie, oferowana funkcjonalność jest niewielka, szybko zamieniają się w odpad szkodliwy dla środowiska. Grill markowy kosztuje wiecej, jednak jego funkcjonalność i trwałość jest również większa. czy wiedzieli Państwo, że grille węglowe Weber posiadają do 10lat gwarancji a gazowe do 25lat? Na co zwrócić uwagę wybierajac grill? - jakość stali. Trudno jest samemu ocenić czy materiał z którego wykonano grill i ruszt jest dobrej jakości, natomiast bez problemu można dostrzec czy stal nie jest zbyt cienka. Mała grubość blachy powoduje zmniejszenie stabilności urządzenia oraz prowadzi do jego szybszego zużycia (przepalenia). W powszechnej opinii ruszty z drutu nierdzewnego sa bardziej trwałe, jednak również ruszty chromowane są trwałe, pod warunkiem że nie są zbyt cienkie. - jakość powłok ochronnych. Grill nie powinien mieć widocznych odprysków emalii. Grille markowe posiadają wielokrotnie nakładaną warstwę emalii nie tylko na pokrywie ale i na misie. - prześwit między prętami rusztu nie może być większy niż 20mm. - ruszt grillowy nakładany ręcznie o średnicy lub długości do 400mm powinny być wyposażone w co najmniej jeden uchwyt, a powyżej 400mm- w dwa. - wykończenie kantów. Brzegi grilli nie moga mieć zadziorów i ostrych krawędzi. Jeśli blacha z której wykonano grill jest cienka (poniżej 0,7mm) i nie jest wyposażona w powłokę ochronną, powinna być zagięta na brzegach. - Otwory na węgiel. Jeśli grill nie jest wyposażony w popielnik, otwory w jego dolnej części nie mogą mieć średnicy większej niż 3mm lub powerzchni większej niż 50mm2, nie może być ich wiecej niż 4. - opakowanie. Dobrej jakości opakowanie nie tylko zabezpiecza grill podzcas transportu ale również ułatwia i skraca jego montaż. |