Ważnym elementem grilla jest chromowany, nierdzewny bądź żeliwny ruszt. Ze względu na kontakt z żywnością powinien być regularnie czyszczony, zarówno przed jak i po grillowaniu. Pomagają w tym specjalne szczotki. Niektóre modele wyposażone są w kilka rusztów: - ruszt główny służy do właściwego grillowania. Musimy umieścić go na odpowiedniej wysokości aby dobrać optymalną temperaturę przygotowania potrawy, - ruszt górny tzw. podgrzewacz utrzymujący stałą temperaturę wcześniej przyrządzonej potrawy. Możemy również przygotowywać na nim delikatne składniki np. ryby oraz warzywa, - jeśli grill wyposażony jest w boczny ruszt lub palnik, możemy w tym samym czasie przygotowywać inne składniki potrawy np. opiekać ziemniaki lub inne warzywa, - ostatni rodzaj rusztu nie służy do wykładania potraw lecz węgla- to tzw. ruszt węglowy. Wyposażone w niego grille odznaczają się większa trwałością misy. UWAGA! jeśli grill wyposażony jest w ruszt węglowy, zaleca sie używanie brykietu jako paliwa, zamiast węgla drzewnego, który ma tendencję do przesypywania się przez ruszt węglowy. Najlepiej ruszt na potrawy powinien być wyposażony w specjalne uchwyty wykonane z drewna lub innych materiałów nie przewodzących ciepła. Podczas grillowania warto używać specjalnej rękawicy ochronnej w celu bezpiecznej zmiany wysokości rusztu. Chromowane ruszty w kilku rozmiarach są oferowane jako część zamienna, aby było możliwe użytkowanie grilla po zniszczeniu lub zagubienia rusztu. Owiewka ma duże znaczenie przy użytkowaniu grilla gdyż osłania przed wiatrem i odpowiednio ukierunkowuje dym, podwędzając potrawy. Zwykle posiada otwory w których można umieścić ruszty na żywność na różnych wysokościach. |
Modele wyposażone w pokrywę lub mały komin odprowadzający dym umożliwiają szybsze i bardziej równomierne przyrządzania potraw. Dzięki pokrywie gorące powietrze cyrkuluje równomiernie w grillu, a przez to powstają nieograniczone możliwości przyrządzenia potraw na grillach. Zalety grillowania z pokrywą: - Gorąca temperatura cyrkuluje wokół grillowanej potrawy jak w piekarniku. Nie ma konieczności obracania potrawy. - Nie dochodzi do tworzenia płomieni ani powstawania dymu. - Oszczędne, zdrowie pieczenie – bez spalenia grillowanej potrawy. Przy zdjętej pokrywie potrawy opiekane są od dołu. Założona pokrywa umożliwia pieczenie potraw (metoda bezpośrednia) bądź opiekanie za pomocą strumienia cyrkulującego powietrza (metoda pośrednia). Przy pracy z założoną pokrywą pamiętajmy o właściwym ustawieniu wywietrznika aby rozkładające się podczas opiekania tłuszcze nie przemieniały się w substancje szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie wysoką szczelnością charakteryzują się pokrywy ze stopu aluminium, które rozgrzewając się nie zmieniają znacząco swojego kształtu. |
Większe modele grilli wyposażone są w półki. Możemy wygodnie ustawić na nich przygotowane potrawy, przyprawy bądź akcesoria, zamiast składować je na ziemi lub na trawie. Ułatwia to przygotowywanie potraw, szczególnie podczas imprez w ogrodzie. |
W modelach w których palenisko jest zasilane powietrzem od dołu, węgiel rozpala się szybciej i równomiernie na całej powierzchni. Popielnik ułatwia też usuwanie popiołu z grilla. Ilość powietrza regulujemy, przymykając lub otwierając dozownik powietrza znajdujący się w dolnej części podstawy. Pamiętajmy aby grill ustawić tak, aby wlot powietrza znajdował się od strony wiejącego wiatru. Grille firmy Weber wyposażone w system One Touch posiadają popielniki o doodatkowej funkcjonalności- przesuwanie dźwigni powoduje zgarnianie popiołu do popielnika. |
Wbrew pozorom kółka mają duże znaczenie dla komfortu użytkowania. Grille, zarówno gazowe jak i węglowe, rzadko użytkujemy w miejscu ich magazynowania. Duże koła ułatwią transport i pokonywanie progów przy przemieszczaniu do i z ogrodu. Najbardziej komfortowe są modele wyposażone w dwie pary dużych kółek (np. Weber Q-300). Wiekszość grilli gazowych posiada jedną parę kółek dużych oraz jedną parę małych kółek skrętnych z opcja blokady. |