[mozzarella z mleka bawolic] oraz prosciutto [szynka wieprzowa z okolic Parmy] Na 30 porcji Składniki: 15 dojrzałych fig 30 plasterków prosciutto 150ml dobrej oliwy z oliwek 12ml Aceto Balsamico [octu balsamicznego] pieprz mielony z młynka 750g mozzarelli di bufala Grillowanie: ¶rednia temperatura pieczenia, pieczenie metod± po¶redni± Typ grilla: Performer Przydatne akcesoria kuchenne: wykałaczki, Grillpfanne Weber-Style (patelnia do grilla) Czas przygotowania: około 15 minut | Przygotowanie: Podzielić mozzarellę na 30 kawałków. Figi przepołowić a potem za każdym razem u góry na ¶rodku naci±ć, jednak nie zupełnie przekroić. Teraz wetkn±ć mozzarellę w figi a szynkę owin±ć dokoła figi, żeby roztapiaj±ca się mozzarella nie mogła spływać w dół. Ewentualnie zabezpieczyć szynkę za pomoc± wykałaczki. Ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek wymieszać i dobrze przyprawić pieprzem. Paczuszki z figami na zewn±trz natrzeć odrobin± oliwy z oliwek. |