Rodzaje grilla 

Dokonując zakupu grilla warto kierować się zarówno znajomością zalet poszczególnych modeli występujących na rynku jak i jego wielkością, wystarczającą dla przygotowania potraw dla osób z rodziny jak i gości.



GRILLE PRZENOŚNE



Dokonując zakupu grilla warto kierować się zarówno znajomością zalet poszczególnych modeli występujących na rynku jak i jego wielkością, wystarczającą dla przygotowania potraw dla osób z rodziny jak i gości.
Czym powienien charakteryzowac się idealny grill?
- łatwym montażem,
- funkcjonalnym bezpieczeństwem,
- gwarantowaną długowiecznością,
- najnowocześniejszym wyposażeniem technicznym ułatwiającym pracę.

Poniżej przedstawiamy różne grupy grilli dostępne na rynku polskim wraz z krótką charakterystyką.
 


Grill blaszany- przenośny turystyczny

Jeśli używamy grilla podczas wyjazdów poza miasto wybierzmy składany grill turystyczny np. walizkowy. Dzięki zamkniętej konstrukcji najbardziej brudzące elementy zamknięte są wewnątrz, nie brudząc bagażnika. Grill składany można też szybko złożyć po użyciu, unikając konieczności czyszczenia jego elementów, a na wycieczce zwykle nie ma na to warunków. 


Grill blaszany- na podstawie lub na kołach

Rodzaje grilla  / 2009-03-05 : 12:29:56 

Rodzaje grilla
Najczęściej spotykane grille produkowane są z tłoczonej blachy. Znajdziemy wśród nich zarówno tanie grille biwakowe, wersje turystyczne np. walizkowe, grille na nogach lub ruchome na kółkach.
Grille blaszane są lekkie i stosunkowo tanie, jednak ich wadą jest krótka żywotność, zależna od grubości blachy paleniska. Po kilku sezonach palenisko może ulec korozji spotęgowanej wysoką temperaturą, natomiast owiewka i misa zwykle odbarwiają się. Dla lepszego zabezpieczenia powłoki w wybranych modelach stosowana jest podwójna warstwa emalii, lepiej chroniąca powierzchnie blachy. Nieliczne modele na rynku posiadają trwalsza blachę nierdzewną.
Zwróćmy uwagę iż grille blaszane w których stosowany jest ruszt węglowy mają dłuższą żywotność od modeli pozbawionych rusztu węglowego, gdyż separują paliwo od ścianek misy.
 


Grill żeliwny

Rodzaje grilla  / 2009-03-03 : 12:29:56 

Rodzaje grilla
Grille odlewane z żeliwa są bardziej odporne na działanie wysokiej temperatury, umożliwiają też uzyskanie bardziej równomiernego pieczenia dzięki większej akumulacji ciepła.
Żeliwo ma również swoje wady: grill jest cięższy przez co zwykle spotykamy niższe modele niż w przypadku grilli blaszanych. Mimo iż żeliwo jest bardziej odporne od stali, to jednak jest kruche a więc bardziej wrażliwe na uderzenia. Z reguły wyposażone są w żeliwne ruszty.
W niektórych modelach grilli blaszanych również montowany jest żeliwny ruszt- utrzymuje on dłużej temperaturę od stalowego.
 


Grill gazowy

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś przyrządzania potraw na grillu gazowym, z pewnością polubiłeś ten sposób grillowania.

Użytkowanie grilla gazowego jest bardzo proste a przy tym przynosi dodatkowe korzyści:
- łatwość i szybkość rozpalania,
- bardzo szybkie osiąganie wymaganej temperatury,
- możliwość regulowania i utrzymywania żądanej temperatury w zależności od rodzaju potrawy,
- możliwość zastosowania różnych metod grillowania dzięki modelom wielopalnikowym,
- bardziej czyste użytkowanie dzięki wyeliminowaniu brudzącego węgla,
- niższy koszt eksploatacji w porównaniu do grilli węglowych,
- łatwy dostęp przez cały tydzień do punktów wymiany butli gazowych (stacje benzynowe).

UWAGA! zgodnie z przepisami butle gazowe nie mogą znajdować się w schowku grilla podczas jego pracy. Dostępne powszechnie w Polsce butle gazowe 11kg często nie mieszczą się do środka grilla, jednak jak wspomniano powyżej ich użycie mołziwe jest tylko przy odstawieniu od grilla (do 1,5m), nie stanowi wiec to problemu dla użytkownika.
 


Rodzaje grilla  / 2009-03-01 : 12:29:56 

Rodzaje grilla
Potrawy przyrządzane na grillach gazowych zachowują charakterystyczny dla grilla węglowego smak i aromat mięsa. Dla uzyskania tradycyjnych zapachów można położyć na ruszcie małe kawałki drewna z drzew owocowych np. wiśni, brzoskwiń, jabłoni, moczonych wcześniej w wodzie przez kilka godzin bądź użyć odpowiednich przypraw.
Ważnym elementem grillowania na gazie są kamienie lawy wulkanicznej. Włożone pod ruszt pomagają zachować jednolity żar wymagany dla równomiernego pieczenia. Kamienie lawy nie są przeznaczone do każdego rodzaju grilli gazowych. Nie stosujemy ich w grillach wykorzystujących do rozproszenia ciepła specjalnych deflektorów.
 


Rodzaje grilla  / 2009-03-01 : 06:29:56 

Rodzaje grilla
Kupując grill gazowy musimy zdać się na urzadzenia dedykowane na rynek polski. Zgodnie z przepisami w Polsce wykorzystywany jest gaz LPG propan-butan o ciśnieniu 37mbar. W związku z tym do napełnionych w Polsce butli gazowych możemy podłączać tylko specjalnie przystosowane grille. Modyfikacje obejmują nie tylko inny redutor lecz również inną dyszę palnika. Uzytkowaie grilla kupionego np. w Niemczech będzie prowadziło do gorszej pracy palnika i jego szybkiego zużycia. 


Grille gazowe mogą być wyposażone w specjalne osłony umieszczone nad palnikiem.
W przypadku grilli Weber noszą one nazwę Flavorizer®-Bars (Szyny aromatyczne). Zalety:
- Metal jest perfekcyjnym przewodnikiem ciepła przez co nie izoluje promieniowania cieplnego,
- Szyny aromatyczne rozprowadzają ciepło równomiernie po całej komorze grilla,
- Nie powstają zróżnicowane strefy ciepła (żadnych chłodnych rogów),
- Tłuszcz jest całkowicie odprowadzany,
- Soki z piecznia zamieniają się w aromatyczny dym i wzbogacają smak potraw,
- Tłuszcz ścieka po kantach w dół do miseczki,
- Nie tworzą się żadne płomienie. Mięso się nie pali.
 


Rodzaje grilla  / 2009-02-28 : 18:29:56 

Rodzaje grilla
Ważnym elementem grillowania na gazie są kamienie lawy wulkanicznej. Włożone pod ruszt pomagają zachować jednolity żar wymagany dla równomiernego pieczenia. Kamienie lawy nie są przeznaczone do każdego rodzaju grilli gazowych. Nie stosujemy ich w grillach wykorzystujących do rozproszenia ciepła specjalnych deflektorów. 


Grill elektryczny

Podobne cechy do grilli gazowych charakteryzują grille elektryczne. Możemy na nich szybko i łatwo sporządzić potrawy. Wymagają one jednak zasilania elektrycznego, co eliminuje je do zastosowań poza domem bądź tarasem. Oprócz lekkich i prostych modeli dostępne są też modele elektryczne zaawansowane: z pokrywą oraz żeliwnym rusztem. Grille elektryczne przeważnie dostosowane są wyłącznie do użytku domowego, lecz znajdziemy również droższe modele ogrodowe. 


Wędzarki

Rodzaje grilla  / 2009-02-27 : 12:29:56 

Rodzaje grilla
Wędzarki opiekają potrawy w niższej temperaturze metodą pośrednią, wymagając dłuższego czasu pracy. Mają postać pionowego cylindra lub poziomego cylindra z kominem.
Mimo że wędzarki są artykułem niszowym, jako jedyne z gamy grilli umożliwiają samodzielne przygotowanie zdrowych wędlin, pozbawionych azotanów oraz substancji wypełniających.
 


Grill palenisko ogrodowe

Dla tych którzy wolą spędzać czas przy ognisku stworzono przenośne ognisko. Możemy używać je w ogrodzie, na trawie. Zapewnia bezpieczne użytkowanie, brak popiołu. Pokrywa ogranicza roznoszenie iskier. 


GRILLE STACJONARNE

Rodzaje grilla  / 2009-02-26 : 00:29:56 

Rodzaje grilla
Dla tych którzy nie chcą używać grilli przenośnych najlepszym rozwiązaniem jest zakup grilla stacjonarnego bądź pieca chlebowego wykonanego z betonu. Oprócz funkcji przyrządzania potraw pełni on funkcję architektury ogrodowej stając się miejscem wokół którego koncentruje się życie towarzyskie np. podczas przyjęć.
Grill betonowy musi więc nawiązywać kształtem i kolorem do stylu danego ogrodu. Dobrze wkomponowany nadaje ogrodowi poczucie swojskości. Dobierając miejsce na grill betonowy musimy pamiętać aby nie sytuować go pod gałęziami drzew. Zapachy i odgłosy z grillowania nie powinny również przeszkadzać sąsiadom. Aranżując otoczenie grilla stacjonarnego warto przygotować wokół grilla trwałą nawierzchnie np. z kostki kamiennej.
 


Rodzaje grilla  / 2009-02-25 : 12:29:56 

Rodzaje grilla
Piec chlebowy jest rodzajemy grilla stacjonarnego. Dzięki zastosowaiu drewna do opalania oraz dużej powierzchni rusztu, można uzyskac wysoką temperaturę. 
[ top ]